Home » Diensten » Specialistische reiniging » Reiniging van zonnepanelen

Reiniging van zonnepanelen

“Let the sun shine!”

Reiniging van zonnepanelen

Door fabrikanten wordt vaak aangegeven dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Er blijft namelijk altijd vuil en stof achter, dat niet door een regenbui zal worden weggespoeld.

Eigenlijk heel logisch; kijkt u maar eens naar de voorruit van uw auto. Hoe zou uw voorruit eruit zien, wanneer u deze een jaar lang niet reinigt? In hoeverre heeft de regen dan al het vuil van de voorruit van uw wagen weggespoeld? Precies… en met uw zonnepanelen is dat niet anders. Verschillende studies hebben aangetoond dat vervuiling van uw zonnepanelen een duidelijk effect kan hebben op het rendement ervan. Uit bijvoorbeeld een onderzoek van TNO bleek dat er gemiddeld na één jaar tijd, een rendementsverlies van 4,4% tot 7,7% optreedt. De reden hiervoor is simpelweg vervuiling. Vervuiling die voort kan komen uit/door atmosferische lucht: vervuiling, fijnstofafzettingen, uitwerpselen van vogels, bladeren en in beperkte mate zoutafzettingen.

Zonder reiniging zal de vuilopbouw op uw panelen blijven aangroeien tot een steeds dikkere laag, die een belemmering vormt voor de instraling van licht en
dus voor de hoeveelheid zonne-energie die opgewekt kan worden. Buiten deze reductie in opbrengsten, kunnen door de vervuiling zogenaamde ‘hotspots’ ontstaan. Deze worden veroorzaakt door een plaatselijke verhitting in het paneel. Als de siliciumschijven (plaatjes) geen stroom opwekken (door bijvoorbeeld vogeluitwerpselen) gaan deze zich gedragen als een weerstand en raken oververhit door de stroom die erdoor wordt gestuurd door de wel werkende schijven. Dit kan tot blijvende schade aan uw installatie leiden.

U doet er dus goed aan uw zonnepanelen regelmatig te laten reinigen. ACW beschikt over de professionele kennis, kunde en ervaring om dat te doen en heeft de beschikking over eigen reinigingsinstallaties. Middels de verlengde wassteel, in combinatie met osmosewater, reinigen wij de zonnepanelen.

Ons eigen water heeft een zeer hoge kwaliteit (maximaal 5 ppm), dit wil zeggen dat nagenoeg alle mineralen en kalkdelen uit het water zijn gefilterd en verwijderd. Door de reinigende werking van het gezuiverde water, hoeven wij geen chemische reinigingsmiddelen te gebruiken, hetgeen goed is voor het milieu.
Zoals u heeft kunnen lezen is het dus van groot belang dat u uw zonnecollectoren op frequente basis laat reinigen door een specialistisch bedrijf. Het spreekt voor zich dat u ook hiervoor een beroep kunt doen op ACW.

Wij adviseren u overigens om dit minimaal tweemaal per jaar te laten uitvoeren. Om de opbrengst te maximaliseren is het aan te raden om de panelen in ieder geval vlak voor het voorjaar te laten reinigen.

Indien gewenst, biedt ACW u een onderhoudscontract op maat aan.

Neem contact met ons op

Heeft u een aanvraag? Wordt uw vraag niet beantwoord op deze website? Wilt u gewoon iemand even spreken? Dan is het ook mogelijk om te bellen met iemand. Voor vragen over deze pagina kunt u het beste terecht bij:

Stuur een bericht

Op zoek naar een nieuwe (bij)baan?
Kom ons team versterken!